12-09-2008

Dansen en kleding

Danskleding moet lekker zitten, iets waar je je goed in kunt bewegen, dat is belangrijk. Je moet je ook zelfverzekerd voelen in de kleding die je draagt. De kleding mag best anders zijn dan je normaal door de week naar je werk zou dragen of wanneer je een avondje uitgaat naar de kroeg.

Salseras:
In principe kan alles. Een wijdvallende broek met top, een mooie rok of jurk. Mooie hakjes staan supervrouwelijk onder een rok of jurk. Danssneakers zijn echt not done onder een rok of jurk!. Voor onder een broek kan het wel.

Ook jazzballetschoentjes kunnen goed onder een broek. Maar vrouwelijker is toch wel hakjes onder een rok of jurk. Bovendien zorgen hakken voor een mooiere houding. En het is een kwestie van wennen. Er zijn verschillende hakhoogtes verkrijgbaar varie?rend van 3 cm tot 10 cm.

Salseros:
Body fit modellen doen het goed. Shirts die strak langs het lichaam zitten, niet te wijd en niet te strak. Verder mogen heel strakke shirts uiteraard ook als je denkt dat je dat kunt hebben omdat je een mooi (gespierd) bovenlijf hebt. In bodyfit en strakke modellen komen de bewegingen van je bovenlichaam beter tot zijn recht omdat ze beter te zien zijn.

Hele wijde hemden mogen ook. Alleen zie je dan je bewegingen niet zo goed. Korte of lange mouw maakt voor het dansen niet uit. Degenen die erg veel dansen op een avond en/of veel transpireren geven vaak de voorkeur aan korte mouw. Voor de pantalon geldt; een wijde pijp. Dan lijken alle bewegingen die je met je voeten/benen maakt, groter. De beweging in pijpen vergroten de beweging die je zelf maakt.

Tip:
Ga voor goede dansschoenen waarop je goede grip op de vloer hebt en je goed kunt draaien. Dan hoef je je niet de hele avond zorgen te maken over dat je uitglijdt of juist niet kunt draaien doordat je schoenen te stroef zijn. Bovendien is het op de lange termijn beter voor je gewrichten.

Voor meer informatie over kleding en een advies op maat verwijzen wij je graag door naar Excento Dance Gear. Kijk op www.excento.nl of kom langs in de winkel in Tilburg.

La Reina de la Salsa

25-10-2006

Er wordt zo weinig geklapt

Vraag

Lieve Reina,

Ik sprak laatst een lid van een salsaband. Hij legde me onderstaand probleem voor.

De band speelt veel op festivals, salsadansfeesten en prive?-partijtjes. Salsa is zijn lust en zijn leven. Hij is zelf ook danser, dus in zijn vrije tijd gaat hij zelf salsadansen. Hij heeft Latino-roots, maar woont al lang in Nederland. Daardoor spreekt hij goed Nederlands met een heerlijk tropisch accent.

Wat hem opvalt, is dat er tegenwoordig op de salsadansfeesten zo weinig geklapt wordt als er live muziek is? De band probeert altijd contact met het publiek te krijgen en op festivals en prive?-feesten is dit geen probleem. Maar op salsafeesten lijkt contact maken maar niet te lukken. Niet dat hij twijfelt aan hun muziekkeuze, want gedanst wordt er genoeg. Maar als de muziek stopt, lijkt het of alles stopt.

Ligt dat aan hen/hem? Is er iets mis met hun uitstraling? Is hun kleding niet goed? Of ligt het aan het publiek? Zijn de dansers te moe om te klappen na het dansen?

Kun je hem raad geven over hoe het publiek enthousiast te krijgen en over hoe ze interactie met het publiek kunnen krijgen? Heb je kledingtips, tips voor hun houding etcetera?

Hij hoopt wat van je te horen.
Alvast bedankt.

Antwoord

Beste salsaband-lid,

Hartelijk dank voor je reactie! Volgens mij zijn er tegenwoordig nog weinig salseros/salseras met problemen rondom salsa, want ik heb het de laatste tijd niet echt druk gehad.... daarom vele malen dank voor je inzending. Je hebt een gecompliceerd, maar duidelijk probleem... waarvoor ik toch even achter mijn oren moet krabben.

Wat mij opvalt is dat er inderdaad vrij weinig interactie is tussen een salsaband en het publiek op salsafeesten. Dit is heel erg jammer. Toch maak ik ook wel salsafeesten mee waar er wel genoeg interactie is tussen de band en het publiek. Zo was ik laatst bij Para in Breda en daar trad de salsaband Axioma op. Een erg goede band! Ik vond dat er redelijk veel contact was tussen het publiek en de band. Dit viel me ook echt op, maar het kan altijd nog beter.

Allereest denk ik dat er een verschil is tussen festivals en salsafeesten. Bij festivals komen mensen met name voor de muziek. Bij salsafeesten komen mensen met name om te dansen, waarbij het voor veel salseros niet uitmaakt of er een band is of een DJ, als er maar lekker gedanst kan worden. Ik zeg hierbij dat het gaat om VEEL salseros, dit geldt dus gelukkig niet voor iedereen. Vaak vinden salseros ook dat er veel entree moet worden betaald als er een band is, terwijl als er geen band is de entreeprijs gehalveerd wordt. Het klinkt misschien oneerbiedig voor een salsaband, maar voor velen is een salsaband op een feest niet altijd even noodzakelijk. Dit is feitelijk erg jammer, omdat een salsaband voor extra sfeer en gezelligheid kan zorgen.

Helaas zeg je er niet bij hoe je contact probeert te maken met het publiek. Spreek je het publiek toe? Vraag je een applaus voor elk bandlid afzonderlijk? Alleen contact maken met je gezichtsuitdrukking en/of gebaren is niet voldoende. Om een goede interactie te krijgen tussen publiek en band, is verbale communicatie erg belangrijk. Vraag aan het publiek of ze zin hebben in een lekkere merengue of liever een snelle salsa willen horen? Kortom: betrek het publiek erbij. Volgens mij komt er dan ook steeds meer interactie. Misschien klappen mensen op een salsafeest niet na elk nummer, maar ik denk dat je er een grote invloed op hebt dat salseros wel klappen als je een pauze neemt of na het optreden. Dwing die momenten voor je band af. Zorg voor een prominente opstelling van de band in de zaal en niet ergens weggestopt of ver van het publiek af.

Ik denk niet dat het met verkeerde kleding of zo te maken heeft. Waarschijnlijk is het combinatie van diverse factoren. Ten eerste is een salsafeest niet te vergelijken met een festival en ten tweede kun je door meer communicatie met het publiek een betere interactie krijgen.

Veel succes en applaus gewenst!

Liefs,
Reina
06-05-2007

LA REINA DE LA SALSA

La Reina de la Salsa

Heb jij ook een vraag over liefde, relaties of andere zaken die mogelijkerwijs te maken hebben met salsa? Stuur dan een e-mail naar La Reina.

Neem er de tijd voor en geef genoeg achtergrondinformatie, zodat La Reina zich een goed beeld van de situatie kan vormen. Mailen kan via: La Reina de la Salsa