12-09-2008

Dansen en kleding

Danskleding moet lekker zitten, iets waar je je goed in kunt bewegen, dat is belangrijk. Je moet je ook zelfverzekerd voelen in de kleding die je draagt. De kleding mag best anders zijn dan je normaal door de week naar je werk zou dragen of wanneer je een avondje uitgaat naar de kroeg.

Salseras:
In principe kan alles. Een wijdvallende broek met top, een mooie rok of jurk. Mooie hakjes staan supervrouwelijk onder een rok of jurk. Danssneakers zijn echt not done onder een rok of jurk!. Voor onder een broek kan het wel.

Ook jazzballetschoentjes kunnen goed onder een broek. Maar vrouwelijker is toch wel hakjes onder een rok of jurk. Bovendien zorgen hakken voor een mooiere houding. En het is een kwestie van wennen. Er zijn verschillende hakhoogtes verkrijgbaar varie?rend van 3 cm tot 10 cm.

Salseros:
Body fit modellen doen het goed. Shirts die strak langs het lichaam zitten, niet te wijd en niet te strak. Verder mogen heel strakke shirts uiteraard ook als je denkt dat je dat kunt hebben omdat je een mooi (gespierd) bovenlijf hebt. In bodyfit en strakke modellen komen de bewegingen van je bovenlichaam beter tot zijn recht omdat ze beter te zien zijn.

Hele wijde hemden mogen ook. Alleen zie je dan je bewegingen niet zo goed. Korte of lange mouw maakt voor het dansen niet uit. Degenen die erg veel dansen op een avond en/of veel transpireren geven vaak de voorkeur aan korte mouw. Voor de pantalon geldt; een wijde pijp. Dan lijken alle bewegingen die je met je voeten/benen maakt, groter. De beweging in pijpen vergroten de beweging die je zelf maakt.

Tip:
Ga voor goede dansschoenen waarop je goede grip op de vloer hebt en je goed kunt draaien. Dan hoef je je niet de hele avond zorgen te maken over dat je uitglijdt of juist niet kunt draaien doordat je schoenen te stroef zijn. Bovendien is het op de lange termijn beter voor je gewrichten.

Voor meer informatie over kleding en een advies op maat verwijzen wij je graag door naar Excento Dance Gear. Kijk op www.excento.nl of kom langs in de winkel in Tilburg.

La Reina de la Salsa

19-10-2006

5 dubbele turns...

Vraag

Lieve La Reina,

Waarom voelen jonge, met name niet Caribische mannelijke dansers niet aan dat je wat oudere dames die salsa dansen niet 5 dubbele turns moet laten maken ?? Dat je iets anders moet dansen qua stijl dan als je danst met een dame van 25 jaar?

  • Is het een kwestie van geen respect hebben?
  • Geen begrip van hoe een menselijk lichaam zich ontwikkeld ?
  • Wordt het ze niet geleerd op de dansscholen ?
  • Kunnen ze niet anders dansen dan alleen maar draai kunstjes ?
  • Of is men bang dat men te weinig in huis heeft en het saai wordt ?
  • Of is het " eng " met een oudere vrouwen closer/anders te moeten dansen ?? "Ze kan je moeder wel zijn".

Afijn, het valt me op dat Caribische jonge mannen dit verhaal veel beter doen. Waarschijnlijk omdat men gewend is te dansen door leeftijden heen. Iedereen heeft in Latijns Amerika wel eens met zijn oma gedanst. En daar pas je je dansstijl bij aan.

En trouwens het wil niet zeggen dat je niet actief kan dansen met wat ouder vrouwen onder ons, alleen je stijl moet dus wat anders. En het liefst zo dat het ook weer geen "sudderpot" wordt ??? Dus op de juiste momenten de breaks en graag met gevoel! Er zijn genoeg wat ouder mannen die echt een feest maken van het dansen zonder dat je meteen totaal uit evenwicht en buiten adem bent.

Neem Isabel en Daniel als voorbeeld. Saai? Nee helemaal niet. Dynamisch, maar geen super ronddraai effecten meer. Gewoon een toontje langzamer. Nog steeds fun, en het blijft hartstikke goed voor hun lichamen en geest . Dat waar salsa voor bedoeld is.

Ik hoop dat je mijn punt snap. Misschien vind je het leuk er iets over te schrijven.

groetjes van Anoniem

Antwoord

Beste Anoniem,

Bedankt voor je eerlijke en open vraag en ik snap je punt! Voor mij is deze vraag alleen niet echt eenvoudig te beantwoorden. Ik denk niet dat het een kwestie is van geen respect hebben of geen begrip hebben voor het menselijk lichaam. Er bestaan nu eenmaal cultuurverschillen tussen Caribische jonge mannen en oer-Hollandse mannen. Volgens mij zijn Nederlandse mannen wat rationeler ingesteld dan Caribische mannen. Caribische mannen zijn meer gevoelsmensen en handelen daar ook naar. Zo voelen zij beter aan hoe je met een wat oudere vrouw dient te dansen.

Daarbij komt ook dat vele dansscholen hier geen aandacht aan besteden. Je wordt voornamelijk geleerd om zoveel mogelijk figuren te leren en deze toe te passen. En in hoog tempo!

Caribische mannen zijn inderdaad waarschijnlijk gewend om met vrouwen van verschillende leeftijden te dansen.

Het is dus mijns inziens een gevoelskwestie en heeft het niets te maken met respect of begrip. Daar zou je de Nederlandse mannen te kort mee doen. En let wel: Nederlandse mannen zijn over het algemeen rationeler en dat heeft ook weer zijn voordelen: zo kunnen zij vaak beter penalty's nemen dan Caribische mannen, omdat ze beter in staat zijn hun gevoel uit te schakelen!

Dus het is een cultuurverschil. Ik merk uit je schrijven dat je er ook een beetje gefrustreerd door raakt. NIET DOEN! Wat er niet in zit, zit er gewoon niet in. Er is nu eenmaal op bepaalde gebieden een verschil tussen de culturen en geniet dan ook maar van dat verschil. Het wordt anders een eenheidsworst en dat is pas echt saai. Door praten met elkaar komen dit soort zaken aan het licht. En hopelijk zal ook de tijd deze verschillen oplossen. We leven in samenleving die steeds meer multiculti wordt, en dat dwingt ons om meer begrip voor elkaar op te brengen. Ook in de salsawereld.

La Reina de Salsa
06-05-2007

LA REINA DE LA SALSA

La Reina de la Salsa

Heb jij ook een vraag over liefde, relaties of andere zaken die mogelijkerwijs te maken hebben met salsa? Stuur dan een e-mail naar La Reina.

Neem er de tijd voor en geef genoeg achtergrondinformatie, zodat La Reina zich een goed beeld van de situatie kan vormen. Mailen kan via: La Reina de la Salsa