01-03-2011

Ortel Zomercarnaval 2011

Op 29 en 30 juli kun je in Rotterdam weer genieten van het tropisch Zomercarnaval! Check voor meer info de website van Zomercarnaval










25-09-2008

Caribisch Carnaval, gaat dat wel lukken?

Nederlanders zijn - in vergelijking met Surinamers en Antillianen - stijf in hun manier van bewegen. Nederlanders vinden hun eigen manier van bewegen gewoon. Ze vinden het overdreven om het hele lichaam ritmisch te bewegen, ook als ze naar ritmische muziek luisteren.

Soms zijn ze jaloers op anderen die wel lekker soepel en gemakkelijk kunnen bewegen. Ze zeggen dan soms dat die anderen primitief zijn. Afijn, gaat dat dan wel lukken, dat Caribisch carnaval in Nederland? Want Caribisch carnaval is alleen maar bewegen -vooral met je he?le lichaam- en heerlijk uit je dak gaan. Alles wat met sensualiteit te maken heeft mag en met natuurlijk altijd mooi weer is kleding een mooie uitdaging om al het moois nog mooier te maken! (citaat uit "Doe maar gewoon", een boekje wat 99 tips geeft voor het omgaan met Nederlanders. Door Hans Kaldenbach)

25-09-2008

Bonaire: Marcus' persoonlijke impressie

Tijdens carnaval 2008 was hij op Bonaire: onze fotograaf Marcus Rohrer. Hij maakte daar prachtige fotoseries: check hier

Marcus' persoonlijke impressie van Bonaire


Carnaval

10-03-2008

Over Marcus' zijn fotoseries van Bonaire


Op Bonaire is de optocht natuurlijk kleiner dan op Curacao. Bonaire heeft slechts een tiende aan inwoners in vergelijking met Curac?ao. Maar ze hebben ook een verkiezing, een tumbafestival en een Gran Marcha. Er deden maar liefst 10 groepen mee aan het tumbafestival en er liepen 10 groepen de Marcha Grandi (ter vergelijking: in Willemstad waren er 35 groepen), dus het enthousiasme is verbazingwekkend!



Carnaval Marcha despedida - Bonaire - februari 2008 & verbranding van Momo

De dinsdagavond wordt de 'Marcha di Despedida' (afscheidsparade) gelopen, waarbij wederom dezelfde route afgelegd wordt als bij de carnavalsoptocht. Deze keer overigens wel iets sneller, oefening baart kunst. Bij deze optocht zijn de wagens verlicht en sommige pakken ook, een mooi gezicht.

Na afloop van deze optocht werd Momo verbrand, waarmee het einde van carnaval aangegeven wordt. 'Rei Momo' (Koning Momo) is een figuur die deel uitmaakt van de tradities van ons moderne carnaval en wordt verbrand aan het einde van de festiviteiten, op de avond van de derde dag, de dag voor Aswoensdag.

Momo staat voor alle elementen die moeten verdwijnen voordat de vastenperiode begint. Deze figuur was ook een symbool van onvruchtbaarheid. Het verklaart waarom Rei Momo wordt verbrand. Op Bonaire gaat het verbranden van Rei Momo (een ruim 6 meter hoge pop) gepaard met vuurwerk, waar een grote menigte op afkomt. Het was een spectaculair gezicht!