12-09-2008

Etiketten van danskleding en dansschoenen

Wat draag je nou eigenlijk tijdens het dansen? Voor iedereen geldt: draag datgene waar je je lekker in voelt en je comfortabel in kunt bewegen. Ga vooral niet te warm gekleed en draag geen dikke, stugge materialen. Draag bij voorkeur lichte en rekbare materialen.

De kleding voor een dansles of feest is wel heel anders.

Tijdens de les kun je trainingskleding aan. Of wanneer je direct van je werk komt, in je gewone, dagelijkse kleding. Draag wel goed schoeisel, bij voorkeur dansschoenen, ook tijdens de les! Dat is erg belangrijk: beter voor je voeten en al je pezen, spieren en banden!

Wanneer je naar een (salsa)feest gaat, kleed je jezelf anders dan wanneer je gaat werken of naar de kroeg gaat. Door de week al zo vaak in een (spijker) broek met platte schoenen. Dus, het is toch juist fijn om je anders te kleden wanneer je naar een dansfeest gaat en je als vrouw je vrouwelijke kant mag laten zien. Ga lekker opgetut en uitgedost naar een salsafeest in een mooie jurk, rok of sexy broek die wat korter is of met splitten met mooie hakken eronder.

Er is qua dansschoenen veel keuze. Open schoenen, dichte schoenen, verschillende hakhoogtes, kleuren, platte schoenen, laarsjes noem maar op. Voor advies hierover kun je bij Excento prima terecht. Ze zijn heel deskundig en geven je goede tips en advies.

Voor mannen zijn er mooie stijlvolle pantalons in diverse soorten met wijde pijpen van soepelvallende stoffen te krijgen waarin de bewegingen beter tot hun recht komen. En sexy strakke tops en bodyfit modellen in diverse kleuren en prints.

De danskleding- en schoenentrends staan eigenlijk los van de gewone modetrends en ook weer niet. Ze gaan hun eigen gang en volgen af en toe toch een beetje de mode. Danskleding is ook niet onderhevig aan zomer of winter; als je gaat dansen ga je vrij luchtig gekleed en zijn wollen kleding en dikke ribstof niet echt geschikt voor het dansen.

Een tip voor het dansen in de winter: draag een broek onder je rok of jurk en trek die uit wanneer je op het feest aankomt. Dan heb je het niet zo koud onderweg in de auto of als je nog een stukje moet lopen. Je moet toch ook al je schoenen verwisselen.

Voor meer informatie over kleding en dansschoenen en een advies op maat verwijzen wij je graag door naar onze kledingpartner Excento Dance Gear. Bij Sandra en haar team ben je namelijk in goede handen! Kijk voor meer informatie op www.excento.nl

The Awesome Dancer

31-12-2007

Salsa en de Antillen: enige weetjes en tips

Op het forum van Latinnet zag ik een bericht van Sederick 'salsa op klompen' wat me voor jullie reislustige salseros interessant lijkt! Het bericht luidt als volgt:

"Salsadansen op de Antillen is i.d.d. 'iets anders' dan wat de meesten hier in Europa gewend zijn. Eigenlijk is de Antilliaanse manier van salsadansen afgeleid van de Cubaanse 'son'. Dus men danst rustig en zonder veel danspatronen. De behoefte om 'mooi' te dansen vullen ze niet in met het maken van veel danspatronen en shines, maar met mooi 'lopen op de muziek'. Dit noemt men 'Marca Paso'.

Daar beschouwt men een 'echte danser' als iemand die de 'Antilliaanse wals' en de (son) montuno (= Antilliaans: 'come back', 'ritmo combina?' en 'kai orgel') kan dansen. Je glijdt als het ware samen op de dansvloer, waarbij het op een subtiele en elegante manier dansen en het goed pakken van de 'breaks' in de muziek de belangrijkste drijfveren zijn.

De Antillianen dansen dus in het algemeen ingetogen en zijn tijdens het samendansen voornamelijk met elkaar bezig. Maar de Antillianen die salsa op 'onze manier' (= LA & Europese stijl) dansen, doen het ook meteen super goed, omdat ze de juiste basis hebben.

De beste salsadansers in Nederland zijn Antillianen (noot redactie: schrijver is Antilliaan). De Antillianen hebben de reputatie om elke dansvorm die ze serieus aanpakken ook meteen heel erg goed uit te voeren. Maar de groep Antillianen die in dansen gei?nteresseerd raakt, wordt steeds kleiner.... (noot redactie: en dat is heel jammer!)

Op de Antillen zelf is er maar een kleine groep dansers die heel goed is. Maar de rest van de eilanders vindt het dansen 'Europese stijl' niks aan, en zelfs een gevaarlijke onderneming. Net als de meeste latinos zijn ze (onterecht) van mening dat wat wij op de dansvloer doen geen dansen, maar 'gevaarlijk rondzwaaien met ledematen' is.

Er is afgelopen jaren verandering in de mentaliteit gekomen door onder andere de Curacao Salsa Tour: een internationaal salsacongres wat populair is bij internationale salsadansdocenten (elk jaar in de 2de week van augustus, als ik het me goed herinner). Hierdoor zijn er steeds meer Antillianen die 'onze stijl' willen dansen, maar zonder eerst danslessen te nemen. En zij kunnen op hun beurt nog gevaarlijker worden op de dansvloer dan de beginnende salsa danscursisten...

Advies & tips voor vakantiegangers

Als je salsa danst, zorg er dan voor dat je niet e?e?n van de weinigen bent die de Amerikaanse dansstijlen midden op de dansvloer danst (met CBL's als basis). Als je het wel doet, dan moet je ervoor zorgen dat je ergens aan de rand van de dansvloer gaat staan dansen, of ergens waar je geen ongelukken kunt veroorzaken door je fanatisme.

Dans klein. Hou je ledematen bij je en probeer zo min mogelijk te stappen en zoveel mogelijk te glijden. Als je toch tegen een ander danspaar aanknalt, biedt niet alleen je excuses aan maar zorg ervoor dat het niet weer gebeurt (voor je eigen veiligheid en die van je danspartner)... Als een Antilliaan tegen jullie aanknalt, biedt dan toch je excuses aan om dezelfde redenen als daarnet... (als een salsaboer met kiespijn)....

Op Curacao is er de salsa dansschool 'Salsipuedes' 'the place to be' voor de echte 'salsa diehards'. Op Aruba weet ik dat er een goede dansdocent genaamd 'Osley' daar lesgeeft. De uitgaanskalender op Curacao heet 'K-Pasa'. Het Spaanse 'Que Pasa' kun je vertalen als 'Watskebeurd'..."

Saludos!



Tot de volgende keer!

The Awesome Dancer

06-05-2007

THE AWESOME DANCER

The Awesome Dancer

Hoe moet ik spinnen? Wat voor kleding kan ik het beste dragen? Kan ik wel naar een salsafeest gaan als ik pas net met lessen ben begonnen? The Awesome Dancer vertelt je alles over dansen! Heb je een vraag over dansen, mail dan naar: Awesomedancer

18-09-2008

Salsa, son of samba?

Check Salsavolcanica's overzicht van verschillende danssoorten.

01-03-2008

Forumdiscussie 'Moslims & salsa?'

Praat mee over deze maatschap-pelijke ontwikkelingen op dit forum
01-03-2008

Forumdiscussie 'Diplomaplicht dansdocenten'

Op deze site kun je meedoen met een forum over het wel of niet een diploma moeten hebben als dansleraar (m/v). Het is niet alleen bedoeld voor dansdocenten, maar ook voor cursisten en andere belangstellenden. Laat dus je mening weten over dit onderwerp!